Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 09-10-2014, Τ.Ο.Ρ.Α. – Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τ.Ο.Ρ.Α. – Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ
Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη

Η Δεύτερη συνάντηση της Ομάδας πρωτοβουλίας για την Τοπική Ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη , 09-10-2014 στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε. με θεματολογία : Η ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ και εισηγητή τον κ. Κοσμά Παπαχρήστου, ιατρό πνευμονολόγο.

Ο κ. Παπαχρήστου ενημέρωσε, παρουσίασε και ανέπτυξε τα θέματα της Υγείας μας σε καιρούς κρίσης.
Ο κορμός της ενημέρωσης ξεδιπλώθηκε ξεκινώντας από την αναφορά στοιχείων για
Ø  Αποδιάρθρωση του κοινωνικού Ιστού (ανεργία 27%, στους  νέους 52%, πάνω από 1.300.000 συνολικά άνεργοι, Κάτω από το όριο της Φτώχειας το 1/3 με τα α 2/3 περίπου 4.500.000 Έλληνες να ζουν στα όρια της Φτώχειας)
Οι επιπτώσεις. Η αβεβαιότητα που προκαλούν η φτώχεια και η ανεργία συνεπάγεται την εμφάνιση του φόβου με αποτέλεσμα την διαταραχή της ψυχικής υγείας, με άνοδο του άγχους και της κατάθλιψης ως παθολογίας, με διαταραχές
Ø  Ψυχικές (αυτοκτονίες, ουσίες-εξάρτηση, υποσεξουαλικότητα-ψυχρότητα, υπογεννητικότητα, βία)
Ø  Σωματικές άμεση μείωση των κοινωνικών παροχών συνεπάγεται (Παραγκωνισμός-υποβάθμιση της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, εισαγωγές-χρήση Φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας –γενόσημα , ΜΕΙΩΣΗ του προσδόκιμου ζωής κατά 4,5 χρόνια, αύξηση της θνητότητας στα νεογέννητα)
Προτάσεις
Ø  Αυτοργάνωση  (ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Επιχειρηματικότητα-Παρουσίαση της Κοιν.Σ.Επ. «Υγεία Για Όλους» επιχειρηματική σύμπραξη, αποτελούμενη από εννέα ιδιώτες γιατρούς, που ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Κομοτηνή), και
Ø  Αλληλεγγύη (ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ δράση, Επιχειρηματικότητα – δημιουργία «Οικουμενικού Ιατρείου», προσπάθεια που ήδη ξεκίνησε με πρωτοβουλία του «Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών Ροδόπης»)
Ø  Κρατικός Τομέας (ύψιστη προτεραιότητα η μέριμνα για Πρωτοβάθμια Περίθαλψη –Επείγοντα προς όλους, αποτελούν ανθρώπινα δικαιώματα -Πρώτες Βοήθειες-ΔΥΟ τουλάχιστον Κινητές μονάδες ΕΜΦΡΑΓΜΑΤΩΝ-ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ για τον αυτοκινητόδρομο)
Ø  Νοσοκομείο (βρισκόμαστε στο 1/3 των οργανικών θέσεων του προσωπικού πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει μέριμνα στελέχωσης)

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με αναφορές, προβληματισμούς και παραδείγματα.

Υιοθετήθηκε το Λογότυπο και το σήμα της ομάδας πρωτοβουλίας (Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλά-ΖΩ, Τ.Ο.Ρ.Α., ΤΟΡΑ)

Την Πέμπτη 23-10-2014 ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝΡΟ Στάθης Κεφαλίδης, θα παρουσιάσει και θα αναπτύξει το θέμα
«Τοπικά Ταμεία Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων».

Οι συναντήσεις «ΤΟΡΑ» είναι ανοικτές για το κοινό και γίνονται κάθε Πέμπτη στις 20:20 μ.μ. με 10:30 μ.μ., στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ροδόπης.


Στις συναντήσεις «ΤΟΡΑ» η ομάδα συνεδριάζει κάθε Πέμπτη ώρα 20:20, αποφασίζει την ατζέντα της επόμενης συνάντησης, προσκαλεί εισηγητή-ές, και τα μέλη της προτείνουν δράσεις που προκύπτουν από τον μεταξύ τους διάλογο.
Θεμιτή είναι η προσέλευση παρατηρητών-εθελοντών που συμμετέχουν σεβόμενοι τους κανόνες συμμετοχής και συνεισφοράς των ανοικτών μας συναντήσεων, δικαιούνται και υποχρεούνται να προειδοποιούν την ομάδα, να ενημερώνονται, να προετοιμάζονται, για τους κανόνες συμμετοχής τα αποτελέσματα των προηγούμενων συναντήσεων και την θεματολογία, πριν τη συνεδρίαση.


Πληροφορίες : https://www.facebook.com/topikioikonomia  , topikioikonomia@gmail.com  ,
Βασιλική Μαχαίρα (6945769658), Μανώλης Κιουτσούκης (6932302172) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου